Szanowni Państwo, serdecznie zapraszamy na majowe edycje szkolenia kulinarnego pod tytułem "Czas Sushi" we WROCŁAWIU
Sushi staje się w Polsce coraz bardziej popularne. Praktyc Nigiri sushi, tamago, krewetka, łosoś, sushiznie w każdym większym mieście powstają sushi bary, a składniki konieczne do przyrządzenia sushi dostępne są już w wielu sklepach. Coraz częściej robimy sushi także w domu. Jednak wbrew pozorom, przygotowanie sushi nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Krąży wiele legend, stereotypów i nieprawdziwych opinii na ten temat. Najczęściej z ust laików pada stwierdzenie, że ? ja po prostu nie lubię surowych ryb? Smile, a przecież sushi znaczy "Kwaszony ryż" i to właśnie ryż, a nie dodatki, definiuje sushi. To w jego odpowiednim przygotowaniu tkwi tajemnica wyśmienitego smaku.
Sushi to nie tylko ryż i dodatki. To także filozofia, tajemnica, kontemplacja i wiedza. Przygotowanie sushi wymaga składników najwyższej jakości, umiejętności ich odpowiedniego doboru oraz znajomości rygorystycznych zasad przygotowania. W trakcie naszego kursu dowiedzą się Państwo m.in., czym różni się ryż Shinode od ryżu Nishiki musenmai, jaka jest różnica pomiędzy glonami silver i gold, dlaczego kolor nakrętki na sosie sojowym ma znaczenie, jak upiec krewetkę, aby była prosta, pod jakim kątem ciąć stek z tuńczyka i wielu, wielu innych niezbędnych informacji. Zdobędą Państwo wiedzę na temat historii sushi, ewolucji i zasad, według których należy je przygotowywać. Pod okiem doświadczonych instruktorów, w niewielkiej 10-15 osobowej grupie, nauczycie się Państwo w praktyce wykorzystywać zdobytą wiedzę, przygotowując maki sushi, nigiri sushi, futomaki, uromaki oraz wiele innych odmian.
Serdecznie zapraszamy do udziału i zapoznania sie z recenzją naszego kursu zamieszczoną na forum portalu miłośników Japonii Konnichiwa. http://www.forum.konnichi...opic.php?t=1088
Szkolenie odbędzie się w siedzibie Instore Solutions Services Polska. Ul. Szewska 8 we Wrocławiu, w Sali Fokusowej. Zaczynamy o 18.30
Czas trwania szkolenia: około 3-4h.
Grupa: 10-12 osób.
Kurs poprowadzi Pan Kurs poprowadzi Pan Dariusz Richter, dyrektor ds. rozwoju firmy Sanechem, jednego z największych w Polsce importerów delikatesów orientalnych oraz mistrz kulinarny w wielu kuchniach świata. (http://eksperci.gastrona.com.pl/art/article_6447.php)
Agenda
Miejsce: Instore Solutions Services Polska, Sala Fokusowa, ul. Szewska 8.
Termin: 5 maja 2009 r oraz 7 maja 2009r
Grupa: 10-12 osób.
Czas trwania: 3-4 h (Zajęcia rozpoczynają się o 18.30)
Program:
* Wykład o historii, istocie i rodzajach sushi
* Omówienie surowców potrzebnych do przygotowania potraw
* Pokaz przygotowania różnorodnych typów sushi połączony z degustacją
* Praktyczny trening dla uczestników kursu
Aby wziąć udział w szkoleniu, należy przynieść ze sobą:
* Fartuszek
* Deskę do krojenia
* Bardzo ostry nóż (bez ząbków do piłowania)
Ja bym się wybrała, ale 180zł to trochę /;
Choć rozumiem ,ze te 180zł to głównie koszt składników do zrobienia tego sushi [;
Ale szczerze to jednak wolę kupić sobie sama produkty i nauczyć się z tutoriala na sieci niż wydać 180 zł /;
Choć jak bym ne miała na co kasy wydawać, to z chęcią bym się wybrała D:
Miły pomysł swoją droga P:
A tam, sądząc po marketingu na pewno chętnych będzie sporo skoro nawet na forum zawitali, nie wszyscy wiedzą że ludzie słuchający rocka to jedni z najbardziej oszczędnych i świadomych świata istot : )
Ja sushi jadłem nie raz i lubię, czy byłbym w stanie wykonać to już inna sprawa.
Ano, dobre jest (: No OK, to bez ryby jest dobre, ne wiem jak z rybą bo ne jadłam p;
Samo zwijanie ne jest takie trudne, diabeł tkwi w ryżu który trzeba najpierw odpowiednio przygotować ;P
Domowe imprezy z sushi to fajna sprawa, bo można tego dużo zrobić ne płacąc wiele bo kupuje się samemu składniki i ne płaci się za przygotowanie [;
Tja, oszczędni są bo wszak na piwo i koncerty kaszę cza mieć x[
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum